Poker har länge varit populärt att spela på nätet, och många av de stora namnen har gått från online-världen till tävlingar som WSOP. Men betyder det att skillnaderna mellan live- och onlinepoker är försumbara?

Den förste som tog steget från att spela online till att delta i WSOP var Chris Moneymaker, som har kommit att bli en förebild för många andra som drömmer om att göra sig ett namn inom pokern. Men den som vill göra denna resa bör känna till skillnaderna, för annars kan det gå riktigt illa.

Pokerfejs

Det första man bör känna till är att poker vid ett bord på ett casino inte är något för den otåliga. Det går för det mesta betydligt långsammare än att spela online. Spelet är inte heller på samma nivå, översatt i pengar kan man säga att summorna som satsas är tio gånger högre live för motsvarande nivå på själva spelet. Det är med andra ord ett mer löst spel som pågår vid live-borden. Folk kommer inte heller att hoppa in och ut ur partier som de ofta gör online.

En annan faktor är distraktionsmomenten. När man spelar online finns det inget som tävlar om ens uppmärksamhet, såvida man inte har flera program igång samtidigt, eller flera flikar öppna i webbläsaren. Det snabba spelet gör dock att det inte finns samma möjlighet att analysera sina motspelares spelstil, bl.a. därför att alla, på de flesta pokersajter, verkligen har pokerfejs. Vid ett bord kan man också lura motspelarna med sin spelstil, något som är svårt online eftersom det är mindre vanligt att någon sitter kvar så pass länge att det går att dra några slutsatser.

Därför är det viktigt att den som förflyttar sig från ett virtuellt till ett fysiskt pokerbord tänker på att det är just fysiskt. Att prata för sig själv är naturligtvis mer eller mindre självmord, men även mycket annat kan avslöja en om man inte är försiktig.